Тел.за поръчки: 0878 346 881
При поръчка над 40лв - БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

ХРОМ И ПОЛЗИТЕ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ

ХРОМ И ПОЛЗИТЕ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ
 
ХРОМЪТ е микроелемент жизненоважен за организма ни . Той е есенциален минерал, защото НЕ МОЖЕ да се синтезира от човешкото тяло и може да се набавя само от външни източници като храна или хранителни добавки.
Основната роля на ХРОМ е в повлияването на нивата на глюкозата (КРЪВНАТА ЗАХАР ) в организма,като ги понижава.  
 
БЛАГОПРИЯТНИ ДЕЙСТВИЯ НА ХРОМ 
• ПОНИЖАВА умерено кръвната захар
Според редица клинични проучвания, приемът на добавки, съдържащи хром, може да има полза при пациенти с нарушен глюкозен толеранс или изявен диабет тип 2.При едно проучване се доказва, че приемът на хром подобрява стойностите на гликирания хемоглобин (HbA1c, показател, който дава представа за нивата на кръвната захар през предходните 3-4 месеца) и нивата на глюкозата на гладно, в сравнение с плацебо. Според друго проучване, хром подобрява нивата на глюкоза и при бременни, развили т.нар. гестационен диабет (диабет, който се отключва по време на бременността). 
• Регулира АПЕТИТА и потиска глада за въглехидрати
ХРОМ се счита за „диетичен” микроелемент, тъй като приемът му се свързва с понижаване на телесното тегло и изгаряне на телесните мазнини.Основното качество на микроелемента е потискането на желанието за прием на сладки храни. По този начин той спомага за понижаване на калорийния внос от една страна, и намалява процеса на образуване на телесни мазнини от повишения прием на бързоусвоими прости захари, от друга. 
• Потенциален защитен ефект върху СЪРДЕЧНАТА ДЕЙНОСТ
ХРОМ има свойството да понижава лошия холестерол и стойностите на кръвното налягане. Въпреки, че това не се потвърждава от всички проведени проучвания, приемът на хром влияе благоприятно на сърдечно-съдовата система. Това става основно чрез понижаване на „лошия” холестерол и повишаване на стойностите на „добрия”, или HDL– холестерол. Подобряването на състава на мазнините от своя страна, допринася за понижаване на риска от образуване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове – основен виновник за инфаркт и инсулт.
 • Възможно е да спомага за потискането на ДЕПРЕСИЯ но сведенията до този момент по-скоро категоризират хром като допълнение към основна терапия 
• Потенциални ползи за стимулиране на ИМУНИТЕТА; 
• Повишава ЛИБИДОТО, което може да се дължи на антидепресантния ефект; 
• Успешно регулира появата на АКНЕ
 
ОПТИМАЛНИ ДОЗИ НА ХРОМ 
Макар да няма единно становище за точните дози, текущите препоръки за приема на хром са 25 микрограма за жени и 35 микрограма за мъже, а за трениращи интензивно дозата може леко да се завиши. За жените, които кърмят се препоръчва доза от 45 мкг дневно, а за децата - 11 мкг до 3-годишна възраст и 15 мкг до 8-годишна възраст.
Горепосочените дози се отнасят за типични дневни дози. При дефицит обаче се препоръчват по-високи дози, които варират от 150 мкг до 200 мкг.
Това е един от минералите с най-ниска усвояемост.Най-популярната форма на хром е хром пиколинат. Това е типичен тривалентен хром. Хром пиколинат е най-лесно усвоимата форма на хром и е стабилен във външната среда. Поради тази причина може да се съхранява на стайна температура.
 
НЕДОСТИГ НА ХРОМ 
Въпреки, че нуждите от хром за организма са много малки, дефицитът на хром се среща сравнително често. Особено разпространен е в развитите страни, най-вече в САЩ, където се консумират предимно преработени храни, бедни на хром. Съдържанието на хром в почвите също е неблагоприятно ниско. С възрастта, абсорбцията на хром от храната постепенно намалява и затова възрастните хора са предразположени към дефицит,при интензивно спортуващите, при хора, които поемат голямо количество сладки храни, както и при бременните
Тъй като ХРОМ оказва влияние върху функцията на инсулина и въглехидратната обмяна, недостигът му се изявява с нарушен глюкозен толеранс и повишена честота на диабет и метаболитен синдром (все по-често срещащо се състояние, което съчетава затлъстяване, нарушен глкозен толеранс или диабет, повишен холестерол и повишено кръвно налягане, и се явява като основен фактор, повишаващ риска от сърдечно-съдови заболявания).
Дори и леко изразеният дефицит на хром, може да допринесе за нарушаване на въглехидратната обмяна и поява на симптоми като лесна умора и тревожност. Ускоряване на процеса на атеросклероза, нарушение в обмяната на холестерола, забавен растеж в детска възраст, както и забавено заздравяване на раните, са други възможни изяви на дефицита на хром.
 
ИЗТОЧНИЦИ НА ХРОМ 
Най-добрият източник на хром е бирената мая. Богати на хром са и царевицата, пшеничните зародиши и трици, броколи, гроздов сок, червено вино, ябълките, доматите, картофите и цвеклото.
 
Заради специфичните му свойства за контрол върху въглехидратния метаболизъм, ХРОМ ПИКОЛИНАТ е включен в състава на БИОВИТА КЛЕТЪЧНА ГРИЖА ЗА ДИАБЕТИЦИ. Според редица клинични наблюдения приемът на БиоВита Клетъчна грижа за диабетици има полза при пациенти с НАРУШЕН ГЛЮКОЗЕН ТОЛЕРАНС , ПРЕДИАБЕТНО състояние,ИНСУЛИНОВА РЕЗИСТЕНТНОСТ, ДИАБЕТ ТИП 2 , хора с НАДНОРМЕНО ТЕГЛО, както и такива с повишени нива на холестерол и триглицериди в кръвта.Още за продукта може да видите ТУК
 

Content
БиоВита