Тел.за поръчки: 0878 346 881
При поръчка над 40лв - БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

ПРЕБОРИ ПРОЛЕТНАТА УМОРА

             Ето пролетта настъпи и природата около нас се пробужда за нов живот.Тревите,цветята,дърветата,птиците- всичко е нетърпеливо да порасне,цъфне ,пее...

А ние сме апатични,уморени без желания и настроение –ПРОЛЕТНА умора казват .Но защо ,какви са причините и как да се отървем от това състояние?

            Пролетната умора е широко разпространеносъстояние , което описва чувството на понижена енергия, замаяност и умора в края на зимата и началото на пролетта. Пролетната умора спада към сезонните афективни разтройства, към които се отнася и зимната депресия. Това са нарушения, които се случват през определен период от годината и засягат по-често жените от колкото мъжете. Засягат се предимно млади хора, но може да се наблюдава при хора от всички възрасти. С отдалечаване от Екватора, нарастват случаите на пролетна умора и сезонни афективни разтройства.

 

         ПРИЧИНИТЕ СА
    1. Липсата на достатъчно слънчева светлина през зимата
    2.Намалената физическа активност.
    3. Хранителен режим,беден на витамини, минерали и други жизненоважни елементи. Хиповитаминозата (недостиг на витамини) е една от най-често обвиняваните състояния за развитието и. Освен това нивата на витамините в плодовете и зеленчуците през зимата, са различни от тези през лятото и това също може да е причина за техния недостиг.
   4. Малкото часове слънчева светлина води до намаляване на резервите от витамин Д .
   5.Намаление на нивата на хормона серотонин, наричан хормон на щастието, тъй като за производството му е нужна слънчева светлина. Това води до чувство на изтощение в началото на пролетта.

 

       КОИ СА СИМПТОМИТЕ???
Симптомите на пролетната умора включват изморяемост, депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглот.

 

        КАК ДА СЕ ПРЕБОРИМ???   

      1.Въвеждането на някои промени в начина на живот и хранене, могат в голяма степен да повлияят чувството на изтощение. Затова е важно диетата да бъди максимално балансирана, богата на витамини, минерали и фибри и с понижено съдържание на мазнини и прости захари.

      2.Необходимо е се повиши физическата активност и то предимно активността на открито. Дори и да е сведена до разходки в парка, тя повишава излагането на естествена светлина и спомага за възстановяване на поизчерпаните депа на витамин Д.
      3.Приемът на течности не трябва да спада под 1.5 – 2 литра на ден. Освен вода, добре е да се пият и плодови и зеленчукови сокове, а също и билкови чайове. Те не само поддържат оптималната хидратация на организма, но и доставят витамини и минерали.В никакъв случай не се наливайте с много кафе, за да се събудите-кафето действа диуретично и организма губи течности,подкислява средата в организма и се създават условия за развитие на заболявания,прави ни напрегнати и превъзбудени.

      4.Може да освежите организма с контрастни душове. При тях се редуват обливания с гореща и хладка към студена вода, като винаги се завършва със студената вода. Започва се с по-топла вода и постепенно се намалява температурата на водата.

 


      5.Други средства срещу пролетна умора са сауната, масажите, ароматерапия с есенциални масла с ободряващ и тонизиращ ефект – цитрусови масла, които могат да се добавят както в специални лампи, така и във ваната за къпане.

 


      6.Голямо разнообразие от хомеопатични средства може с успех да се приложи при физическа и психическа умора. Cinchona помага на организма да се събуди с енергия сутринта. Това е един от най-добрите хомеопатични препарати при лесна физическа умора, замайване и гадене.
      Kali phosphoricumсе прилага най-вече при психическа умора, дължаща се на прекомерно натоварване с работа и нарушен сън. Умората често е съчетана с раздразнителност, главоболие и нарушения в съня.

 

.Хранителни добавки и фитотерапия също се прилагат с успех при прояви на пролетна умора.
      Пчелно млечице – богато на витамини и микроелементи, то е ефикасен тоник при физическа и психическа умора.
      Добавки с микроелементи като желязо, манган, магнезий и мед са незаменими за виталността на организма.
       Женшен – американският и азиатският женшен са адаптогени, които повишават жизнеността, повишават физическата и психическата енергия. Още по-силен ефект има сибирският женшен, който не трябва да се приема повече от 60 дни.
       Джинджифил – има отлични детоксикиращи свойства и повишава енергията. 
       Гуарана – плодовете от това растение съдържат калций, магнезий, фосфор и калий. Те повишават енергията и подобряват настроението. 
       Годжи бери – вкусно средство за борба с пролетната умора, богато на витамини и микроелементи. Тези дребни плодове повишават виталността, настроението и съня.

 

 

 

 


       БИОВИТА БРОКОВИТ - КЛЕТЪЧЕН АНТИОКСИДАНТ има комплексно действие при борба с пролетната умора.Богат е на естествени витамини , микроелементи и антиоксиданти.Зарежда клетките с енергия и жизненост,предпазва ги от увреждащото действие на свободните радикали.Само с една капсула сутрин побеждавате всяка умора и стрес.Прочети повече ТУК

       Поздрави

 

 д-р Силвана Попова


Content
БиоВита