Тел.за поръчки: 0878 346 881
При поръчка над 40лв - БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА

5 ЛЕСНИ СТЪПКИ ЗА ЕЖЕДНЕВНА ДЕТОКСИКАЦИЯ

5 лесни стъпки за ежедневна  детоксикация

 

           Живеем в среда ,която е изключително замърсена и това ни вреди. Въздух,вода,храна,стрес и напрежение.Натрупваме вредни вещества /токсини/в телата си и и се разболяваме.

 

Следващите  цифри са направо стряскащи

 √ Повече  от 80000 химикала се използват в   индустриалния свят  

   √ В изследване на кръвта на бебета, родени в американски болници учените следели за наличието на 415 химикала и открили следи от 287 от тях в кръвта на бебетата.Те не биха могли да се появят там чрез допир или дишане. Сигурно са били предадени в телата им пряко от майките и от заобикалящата ги среда. 

√ Американският Център за контрол и превенция на заболяванията изследвал около 2400 души и в урината и кръвта им били открити 215 токсични съединения. 

 

      Ето защо е необходима  детоксикация. Доста мислих и четoх по темата за  начините да се изчистим от токсините.Ще споделя с теб своя над 25 годишен опит като   лекар и човек и ще ти дам практични съвети как  можеш ЕЖЕДНЕВНО да пречистиш  тялото си. 

Е необходими са и известни усилия ,но само така ще бъдем отговорни към здравето си. 

Уверявам те ,че не е  чак толкова трудно .Опитай сам. 

Аз правя тези пет стъпки всеки ден и се чувствам прекрасно.Започни и  ти .

 

 

 

                      1.Детоксикация чрез прием на ВОДА-хидратация

 

        Водата е основната съставка на човешкия организъм .Обикновено тя представлява  около 60% от телесното тегло при мъжете и малко по-ниско, около 50-55% при жените. Мускулите и мозъкът съдържат около 75% вода, кръвта и бъбреците около 81%, черният дроб  около 71% вода, а костите около 22%. 

      Организмът ни се нуждае от вода, за да оцелява и функционира правилно. Недостатъчния прием  на вода води до отделянето на по- малко количество урина, а от там и изхвърлянето на по-малко токсини.

 

                Затова  започни деня си с вода 

       Преди да приемеш каквото и да е през устата първо я изплакни . Жабури устата с глътка вода и  я изплюй.Повтори 2-3 пъти.Може да направиш и гаргара .Отнема 1 минута.Докато спим тялото ни работи.Отделя токсини и те се натрупват по повърхността на лигавиците ни,каквато е устната кухина.Изплаквайки устата ,отмиваме полепналите токсини по лигавицата и ги изхвърляме.

 

                   Изпий 2 чаши леко затоплена вода 

        Важно е  да приемаме вода през целия ден.Затова нека започнем с 2 чаши изпити бавно ,на малки глътки.Така ще наваксаме загубената чрез дишането вода  през нощта и ще измием целите черва.А защо водата да е леко затоплена ?Защото така по- лесно и по-добре измиваме храносмилателния тракт ,нали и чиниите си мием с топла вода.Приетата сутрин вода засилва перисталтиката на червата и подобрява очистването им т.е.изхвърлянето на токсини. 

          Други варианти за сутрешната вода  са тези с прибавен лимон или други цитруси,краставица,мента , стига да не ти дразни стомаха.Ако имаш гастрит по-добре приемай чиста вода.

 

                   Изпивай по една чаша вода преди всяко хранене  

     По този начин стимулираме храносмилателната система.Започват да се отделя повече слюнка и храносмилателни ензими,които обработват поетата храна.Това е и една малка хитринка ,за да ядем по-малко,защото запълваме с вода част от стомаха .Пиенето на вода по време и веднага след хранене не е за препоръчване.

 

                    Пий  вода винаги когато усетиш глад 

        Често през деня има моменти, в които усещаме глад и посягаме към храна.Обикновено това е нещо сладко и не дотам здравословно.Много често чувството за глад е предизвикано от нуждата от вода,тоест ние сме жадни ,но го усещаме като глад.Опитай с  чаша вода и ще забележиш ,че в повечето случаи това е така.

 

                   Носи винаги вода със себе си 

           Добре е да приемаме водата равномерно разпределена през деня.Затова ,когато сме навън е хубаво да си носим малка бутилка с вода,особено в горещите месеци.Така ще можем да се хидратираме по всяко време.

 

                 Пий водата на малки глътки 

      Това важи особено за тези ,които не обичат да пият вода .Честото приемане на малки порции е по-лесно ,отколкото да  изпиеш  цяла чаша. 

     Винаги слагай бутилка или чаша с вода  пред очите си -

на бюрото,масата и т.н.Така тя ще бъде пред погледа ти и няма да забрявяш да пиеш.

 

       Чувството на жажда е късен сигнал от организма.Той се появява чак когато сме започнали да се обезводняваме.Не е добре да чакаме да изпитаме жажда, за да почнем да пием вода. 

        Много важно за нашето здраве е да приемаме вода равномерно през целия ден.Ако цяла сутрин не сме приемали течности и към обяд се сетим за това и решим да наваксаме, голямото количество вода ще натовари бъбреците и ще затрудни работата им. 

         Освен вода можем да приемаме и други течности като прясно изцеден сок,супи,чайове,айран и т.н.Но водата е тази, която пречиства нашия организъм и детоксикира клетките ни.

 

 

 

                          2.Детоксикация чрез ДВИЖЕНИЕ

 

           Движението е основен начин за детоксикация ,който можем да прилагаме всеки ден.Движението засилва метаболизма,подобрява кръвоснабдяването на органите и тъканите в тялото и те работят по –усилено и по-добре ,а от там се увеличава изхвърлянето на токсини.Движението подобрява и стимулира работата на червата и се усилва перисталтиката.При активно спортуване се учестява дишането и така се изхвърлят повече непотребни газове.Забързва се работата на сърцето и повече кръв достига до всички клетки. 

         Затова е добре да започнем деня си с движение.Ето един лесен,прост и бърз вариант .Прави се в леглото.Щом чуеш алармата не скачай веднага ,а се протегни  хубаво. Раздвижи ставите,направи масаж  на корема, разтегни гръбнака. Избери движения, които допадат лично на теб.Можеш да използваш различни пози от йога.Аз съм  си направила един комплекс от 7-8  упражнения и ги изпълнявам различно в зависимост от това с колко време разполагам .В почивните дни правя по- дългия вариант.Правя ги даже със затворени очи.Така давам възможност на тялото ми да се събуди и най –вече да се ороси мозъка, за да излезе от дебрите на съня.Накрая завършвам с благодарност ,че започва един нов ден изпълнен с нови възможности.И ставам бавно, с желание да го изживея по най- добрия  начин.

 

 

 

                          3.Детоксикация с БИЛКИ

 

        Билките за познати от хилядолетия със своите лечебни и  изчистващи свойства.Те подобряват действието на органите ,отговарящи за изхвърлянето на токсините.Някои от тях повлияват работата на червата ,други на бъбреците,като увеличават отделянето на по-голямо количаство урина,а трети подобряват работата на черния дроб –нашата химическа лаборатория. 

         Билките могат да се приемат под форма на чайове ,отвари и тинктури.Моят съвет е когато искаме да се детоксикираме  да използваме насипни билки ,а не чайове във филтърна торбичка. Можем да ги наберем сами в планината,което е най –добрият вариант. Или да ги купим насипни от специализирани дрогерии. Или аптеки..Така ще сме сигурни в качеството им и няма да поглъщаме вредни вещества.Приготвяй  чайовете и отварите точно по рецептата.Приемай ги прясно направени, за да има най-голяма полза.Може да правиш различни комбинации по твой вкус.Аз например винаги добавям мента ,за да ми е по-приятен чая. 

         Избягвай чайове във филтърна торбичка.В тях количеството на билките е много малко и не си сигурен в качеството.Освен това самите хартиени торбички могат да отделят вредни вещества. С насипните билки знаеш какво има в чашата ти.Така излиза  и по-евтино.

 

 

 

                           4.Детоксикация чрез ДЪЛБОКО ДИШАНЕ

 

           Дишането е процес на поглъщане на жизнено важния кислород и изхвърляне на отровния въглероден диоксит.Заедно с него изхвърляме и други вредни газове .Обикновено ние дишаме повърхностно,т.е. изпозваме  само горната част на белия си дроб.Когато дишаме дълбоко и бавно ,изпълваме с въздух целия бял дроб и така увеличаваме количеството на погълнатия кислород.Той попада в кръвта и достига до всички клетки в организма.Повече кислород  води до по- добра работа на клетките и увеличава възможността да се очистват,т.е тялото се детоксикира. 

        Научи се няколко пъти в деня да практикуваш дълбоко и бавно дишане. По  5-10 вдишвания.Особено когато си сред природата- градинка,парк,планина ,където въздухът е по-чист.Може да го правиш и сутрин ,като станеш ,за да се събудиш по-бързо.

 

 

 

                              5.Детоксикация чрез БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ

 

          Тук в никакъв случай не става въпрос за диета.Балансирано хранене означава да приемаме редовно всички основни хранителни вещества-белтъци,мазнини ,въглехидтрати ,но в правилните съотношения.Важно е да внасяме с храната и достатъчно витамини и минерали ,които участват в метаболитните процеси.Балансираното хранене означава също и да намалим приема на вещества, от които нямаме нужда ,а в някои случаи даже ни вредят- консерванти,оцветители ,подобрители,ГМО и т.н.Освен това  е добре да се научим да приемаме по-малко количаство храна.Забелязала съм ,че се храним с големи порции храна,приемаме много сол,захар ,пържени храни.Тук става въпрос за  изграждане на полезни хранителни навици,като да приемаме по-малко сол,рафинирана захар ,бяло брашно и т.н.Ако вече правиш подобни неща- чудесно,продължавай в тази насока и бъди сигурен ,че тялото ти ще ти бъде благодарно.Ако ли не ,можеш да започнеш още днес с малки стъпки и постепенно. 

          С балансираното хранене поддържаш храносмилателната система във възможност редовно да се самоочиства, достатъчния прием на фибри и баластни вещества от плодовете и зеленцуците  се бори със запека. 

          С балансираното хранене намаляваш приема на вредни вещества ,които да се натрупват в организма и да имаш нужда от по-драстични начини за детоксикация. 

        Чрез балансираното хранене не натоварваш органите ,които са важни за детоксикацията и те могат са си свършат работата добре ,т.с. да изхвърлят токсините. 

           Ето  някои неща, които можеш да промениш, за да може тялото да натрупва по-малко токсини и да се избавя по –лесно от тях

 

                   Намали приема на сол

            Не говоря за напълно безсолна храна ,а за прекалено солена.Най –лесният  начин е като спреш да слагаш солница на масата .Така няма инстиктивно да пресоляваш храната си още преди да си я опитал.Изкисвай сиренето,маслините във вода .Избягвай твърде солени храни.Вкусовите ти рецептори постепенно ще привикнат към по-малко количество сол и ще започнеш да усещаш вкуса на храната.Не забравяй ,че всички преработени храни съдържат огромно количество сол.

 

            Намали рафинираната бяла захар

и постепенно я замени с по-здравословни подсладители като мед,нерафинирана кафява захар,стевия,фурми.Преди време пиех чая си с 1 супена лъжица захар и пак не ми беше достатъчно.Случи се така, че веднъж опитах неподсладен чай и усетих истинския му вкус .Беше ми странно,ново ,но ми хареса и оттогава не подалаждам с нищо чая ,дори с мед.Вкусът се възпитава ,не забравяйте че децата до 1 годишна възраст не консумират  добавена в храната сол и захар.

 

         Замени белия ориз със кафяв пълнозърнест ориз.

Добави към менюто си полезни зърна като булгур,просо ,елда,овесени ядки.Направи го постепенно.Например замени част от белия ориз в пълнените чушки с елда Експериментирай.Виж какво ще ти допадне.

 

          Замени бялото брашно с пълнозърнесто,

както и спагетите,фидето, също.Сега поне има тази възможност.Има голямо разнообразие и е пълно с рецепти в интернет.

 

           Увеличи приема на плодове и зеленцуци

в дневното си меню.Може да ги приемаш сурови,задушени,на пара или гриловани.Избягвай пърженото.Добре е да има 3-4 порции дневно .Изключи готовите пакетирани храни и ги замени с плод или зеленчук.

 

           Приемай вода ,прясно изцеден сок и чай ,

вместо газирани напитки или сок от кутия.Те са пълни със захар и консерванти,които не са ни нужни.Наричат ги носители на празни калории,т.е. не съдржат никакви полезни вещества.

 

         Приготвяй прясна храна в къщи и избягвай полуфабрикати.

 

        Използвай повече полезни растителни мазнини- зехтин,тахан ,ядки ,маслини, авокадо.

 

       Приемай богата на пробиотици храна ,

каквато е нашето безценно кисело мляко. Пробиотиците подобряват флората в червата и подпомагат изхвърлянето на токсини.Ако имаш възможност купувай си фермерско мляко и го подквасвай у дома.Това е най –доброто.Вече три години  не купувам кисело мляко от магазина ,а го правя сама.

 

        Ето с тези 5 лесни стъпки  можеш да намалиш приема на токсини и да помогнеш на организма си за ежедневно очистване.Можеш да направиш нещо добро за здравето си.Но трябва да си убеден ,че си заслужава и да положиш малко усилия.Така постепенно ще се променяш към добро и ще се почустваш лек,пълен с енергия и жизненост.Ще можеш да водиш пълноценен живот ,активен,действен,пълен с приключения.А нали това е целта на нашето съществуване.

 

        Започни промяната сега .Тя е в теб.Само от теб самия зависи да я реализираш.Желая ти успех.Бъди здрав.

 

Може да си помогнеш в процеса на детоксикация  като използваш  и 100% натурални хранителни добавки.Аз лично приемам тези на БИОВИТА. 

 

ХЕПАВИТ научи повече ТУК

  БИОВИТА МАСЛО ОТ ЧЕРЕН КИМИОН научи повече ТУК 

7B ПРОБИО  научи повече ТУК

 

 

 Поздрави от мен д-р Силвана Попова

 

 

 


Content
БиоВита